Kolajen; vücutta deri, kemik, tendon, ligamentler başta olmak üzere pek çok organda bulunan bir yapısal proteindir. Vücutta en çok bulunan proteindir ve tüm vücut proteinlerinin üçte birini oluşturur. Bağ dokunun oldukça önemli bir bileşeni olan kolajen, dokuları yapıştırıcı gibi bir arada tutar. Vücutta çokça bulunan ve farklı dokularda çeşitli görevleri olan kolajen, vücut yapısının koruyan temel maddedir.
Kolejen tipleri nelerdir?
Vücutta pek çok farklı tipte kolajen molekülü vardır. Hepsinin temel görevi bağ dokusu yapısını desteklemek olsa da her birinin özelleşmiş birtakım görevleri bulunur.
Temel kolajen tipleri:
Tip 1 kolajen: Vücutta bulunan kolajenin %90’ı Tip 1 kolajendir. Sıkıca demetlenmiş iplikçik yapısında bulunur. Kemik, deri, tendon, fibröz kıkırdak ve diş yapısının kurulmasında görevlidir.
Tip 2 kolajen: Bu tipte kolajen fiberleri, Tip 1’e göre daha gevşek paketlenmiştir. Eklemlerde yer alan elastik kıkırdakta bulunur.
Tip 3 kolajen: Kas, organ ve damar yapılarının yemelinde yer alır.
Tip 4 kolajen: Cilt katmanlarında bulunur.
Yaş ilerledikçe vücutta kolajen üretimi azalır ve daha kalitesiz kolajen üretilir. Bu durum sonucunda cilt esnekliğini kaybeder ve kırışıklıklar meydana gelir. Kıkırdak dokusu da zayıflar. Eklemlerle ilgili problemler görülebilir.
KOLAJEN NE İŞE YARAR?
Kolajen çeşitli hücreler tarafından salgılansa da esas olarak bağ dokusu hücreleri tarafından salgılanırlar. Bu, vücut dokularının fiziksel özelliklerini belirleyen karmaşık bir makromolekül ağdır. Bir makromolekül, çok sayıda atom içeren bir moleküldür.
Dermiste ya da cildin orta katmanında, kolajen, üzerinde yeni hücrelerin büyüyebileceği fibroblast adı verilen lifli bir hücre ağı oluşturmaya yardımcı olur. Ölü deri hücrelerinin yenilenmesine destek olurlar. Yaşla birlikte vücut daha az kolajen üretmeye başlar. Derinin yapısal bütünlüğünün değişmesine neden olur, kırışıklıklar artar ve eklem kıkırdağı zayıflar. Kolajenin azalması ciltte gözle görülür bir değişime neden olabilir.